3.A – Nyál vizsgálata
· -
szelet kenyér rágása 5 percig
· -
nyálmirigyek
· -
emésztőnedv: nyál a váladéka a nyálmirigyeknek
· -
nyál összetétele: víz, szervetlen sók ionjai,
mucin, α-amiláz és más fehérjék ; itt kezdődik meg a szénhidrátok bontása
· -
a kenyérben keményítő található, ezt kezdi
bontani az α-amiláz a szájüregben. Először diszacharidokra, majd
monoszacharidokra bontja, ezért érezzük az édes ízt
·
ezen felül a szénhidrátok emésztése a vékonybél
kezdeti szakaszában (patkóbél) is zajlik. A hasnyál amiláza a maradék
poliszacharidok maltózzá hidrolizálását végzi.
3.B – Energianyerés
Megújuló energiaforrások
|
Nem megújuló energiaforrások
|
- szélenergia
- vízenergia
- napenergia
- biomassza
- geotermikus energia
|
- kőszén
- kőolaj
- földgáz
- urán
|
·
tájvédelmi, egészségügyi, természetvédelmi,
gazdasági előnyök/hátrányok?
·
Hogyan csökkenthető az energiafelhasználás egy
háztartásban és országosan?
o
Egy nagyobb hűtőberendezés vásárlása
gazdaságosabb, mint két kisebbé, mivel kevesebbet fogyaszt (De növelheti az
energiafogyasztást, ha hőforrás közelébe vagy napsugárnak kitéve, ablak
közelébe helyezzük a hűtőt. Fontos a rendszeres karbantartás és leolvasztás,
mivel a jégréteg szigetel és növeli az energiafelhasználást.)
o
LED fényforrások használata (A hagyományos izzókhoz
képest akár 90% energia-megtakarítás is mérhető)
alternatív
fűtési megoldások: napenergia (áram és meleg víz előállítás), biomassza
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése