2016. augusztus 26., péntek

3.A – Nyál vizsgálata ÉS 3.B – Energianyerés



3.A – Nyál vizsgálata
·        - szelet kenyér rágása 5 percig
·       -  nyálmirigyek

·        - emésztőnedv: nyál a váladéka a nyálmirigyeknek
·        - nyál összetétele: víz, szervetlen sók ionjai, mucin, α-amiláz és más fehérjék ; itt kezdődik meg a szénhidrátok bontása
·        - a kenyérben keményítő található, ezt kezdi bontani az α-amiláz a szájüregben. Először diszacharidokra, majd monoszacharidokra bontja, ezért érezzük az édes ízt
·         ezen felül a szénhidrátok emésztése a vékonybél kezdeti szakaszában (patkóbél) is zajlik. A hasnyál amiláza a maradék poliszacharidok maltózzá hidrolizálását végzi.

3.B – Energianyerés

Megújuló energiaforrások
Nem megújuló energiaforrások
- szélenergia
- vízenergia
- napenergia
- biomassza
- geotermikus energia
- kőszén
- kőolaj
- földgáz
- urán

·         tájvédelmi, egészségügyi, természetvédelmi, gazdasági előnyök/hátrányok?
·         Hogyan csökkenthető az energiafelhasználás egy háztartásban és országosan?
o   Egy nagyobb hűtőberendezés vásárlása gazdaságosabb, mint két kisebbé, mivel kevesebbet fogyaszt (De növelheti az energiafogyasztást, ha hőforrás közelébe vagy napsugárnak kitéve, ablak közelébe helyezzük a hűtőt. Fontos a rendszeres karbantartás és leolvasztás, mivel a jégréteg szigetel és növeli az energiafelhasználást.)
o   LED fényforrások használata (A hagyományos izzókhoz képest akár 90% energia-megtakarítás is mérhető)
alternatív fűtési megoldások: napenergia (áram és meleg víz előállítás), biomassza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése